miércoles, 21 de abril de 2010

SÓC UN AHS


AHS: ASSOCIACIÓ HUMOR SALUT

L’Associació Humor + Salut va ser creada a Roses pels finals del 2000. S’estava organitzant el el 7è sentit: l’humor. Un antídot, elixir per a suportar els 360 dies que es viuen sense Carnaval. Festa que tan sols dura cinc dies.
En adonar-se’n els organitzadors de la quantitat de material reunit i de la importància que tenia varen decidir crear l’AH+S justament per donar-ho a conèixer, especialment després de comprovar l’intensa proporcionalitat que existeix entre l’Humor i la Salut. Quant més n’hi ha més en raja.
Els objectius que persegueix doncs l’AH+S són:
-Difondre l’humor com un mitjà que ofereix un estat de consciència a partir del qual es pot millorar
sensiblement la salut.
-Contribuir a fomentar la Riureterapia.
-Establir un espai de contacte per tots aquells interessats en el tema
-Contribuir a potenciar el 7è sentit propossant la cel•lebració de un congres anual a Roses sobre el tema.
-Crear una institució –Clínica, Institut..- que s’ocupi de l’aplicació mèdica i del desenvolupament que els beneficis de l’humor signifiquen per un ampli ventall de pacients afectats per: Càncer, Depressió, Alteració mental, Estrés, Angoixa, Ansietat......
-Intercanviar amb els socis informacions, propostes, contactes....
-Intercanviar informació i feian amb altres organitzacions

El 7è SENTIT

Aquella aventura va parir una criatura: el 7è sentit.Va nèixer com una conya marinera a Roses, de la mà del Carnaval. Remenant i burjant es va detectar que un dels substrats fonamentals era l’humor i que durant aquells dies de gresca, xerinola, festa , disbauxa i alegria a dojo la convivència millorava, la gent semblava ser veritablement feliç i es contagiaven entre ells un ferm i sòlid desig de viure intensament.
En acabar el Carnaval semblava com si s’hagués de posar fi al ritual viscut. Aquesta malaestrugança fou el detonador que va esperonar els organitzadors a resistir-se a la resignació que comdemnava a susbsistir com fos els 360 dies d’abstinència que dura el cicle fins que retorna el Carnaval. Per això es va decidir escampar i promoure les aventatges de tot el que s’havia viscut.
-Estats de consciència
-Salut mental
-Espiritualitat
-Centre AHS
-Congrés AHSEL CARROBAGUL DEL 7è SENTIT.


Una iniciativa que es pot aplicar a Hospitals, ambulatoris, geriatrics i en menor escala en tots aquells espais on hi hagin “Persones malaltes”.


-CD /o K7 d’acudits
-Llibres d’humor
-Videos d’humor
-Videos de Dibuixos animats
-TBO’s o COMIC’s
-Estris de disfresses: bigotis, nassos, perruques etc etc

L’inventor fou Leslie Gibson del Morton Plant Hospital, Clearwater, Florida. Segons manifestà el carret distreu les “Persones malaltes” (res de pacients) i els allunya psicologimanet del dolor i del patir “injectant” dosis d’energies positives que amb el temps poden contribuir a millorar l’estat anímic del malalt.

LES 10 CLAUS:

1.-No t’agafis la feina massa en serio

2.-Despreocupat de prestigis, autocontemplacions i estatus

3.-Cultiva l’oblit de tu mateix

4.-Apren a riure te de tu mateix

5.-Accepta viertuts i defectes propis

6.-Si un problema té solució pensa-hi. Si no en té oblida’l

7.-Recorda que un somriure consumeix meyns energies que no pas arrufar el nas

8.-Busca la part d’humor de les situacions dificils

9.-Amb sentit de l’humor s’obren moltes portes

10.-Sigues optimista i positiu .

FLASHOS DE SALUT

Segons ha explicat la AECC, el 80% dels tumors malignes estan provocats per factors ambientals i habits de vida, per la qual cosa un gran nombre de cancers són potencialment evitables.
-El bon humor afavoreix l’index d’immoglubina, sustancia que protegeix de les infeccions i dels contagis.
-El riure protegeix el cor. L’humor preveu l’infart. Conclusions d’un estudi fet per cardiolegs del hospital de la Universitat de Maryland. (El País; pg 41, 21-11-2000)
-Un grup de cientifics de la Universitat d’Ucla ha iniciat un estudi de cinc anys de durada a fi i efecte d’investigar les propietats curatives del riure.
-Riure unes 100 vegades té els mateixos efectes cardiovasculars que dedicar cada dia deu minust a fer exercicis de rem o de jogging.
-La por, la ira, la solitut tenen efecte immodepressiu.
-Un atac de riure allibera endorfines i encefalines: dos supresors del dolor.
-El sistema holistic proposa un tractament integrat. Sanar cos i esperit. No tan sols te cura de les necesitats físiques (químiques-biológiques) sinó que també ho fa amb les mentals, espirituals i emocionals.